MercedesTrophy 2022

slide

Ondanks alle nodige extra maatregelen en beperkingen in 2021 kregen we toch weer een mooi MercedesTrophy seizoen. Dit seizoen trekken we graag opnieuw wat extra registers open en maken we er een koninklijke editie van. Zo strijkt de MercedesTrophy 2022 neer in maar liefst 8 ‘royal’ clubs – op een totaal van 9 – in België en Nederland, met de finale in Royal Zoute! Maar we hebben nóg meer ijzers in het vuur. Meer dan ooit zal het samenzijn, het netwerken in een sportieve en vooral ontspannen sfeer centraal staan. Zo zal u kunnen genieten van premium catering, een royale prijzentafel, het Mercedes-Benz high-end luxury gamma met absolute topwagens en fijn gezelschap in een ontspannen sfeer. We kijken samen met u uit naar een zonnige en zorgeloze editie.

Nieuw: Club Tournaments by Mercedes-Benz!

slide

Golf en Mercedes-Benz, het is al jaren een zeer geslaagd huwelijk. Om deze sportieve combinatie nog wat extra slagkracht te geven, worden dit seizoen nu ook Club Tournaments by Mercedes-Benz georganiseerd. Een reeks exclusieve eendaagse clubtornooien los van de MercedesTrophy en enkel toegankelijk voor de leden van de organiserende clubs in de Benelux. Met een mooie prijzentafel en een receptie met champagnedegustatie – geschonken door Laurent-Perrier – mag u zich ook nu weer verwachten aan een Mercedes-Benz premium event. De deelnemende clubs zijn: Cleydael Golf & Country Club (24 april), Golf Oostburg (8 mei), Kikuoka Country Club (14 mei), Royal Golf Club du Hainaut (5 juni), Golf Club Sept Fontaines (26 juni), Golf & Country Club Oudenaarde (3 juli), Golf Club de Naxhelet (10 juli) en Royal Limburg Golf (21 augustus). Voor meer info en inschrijvingen gelieve u tot uw club te wenden.

De MercedesTrophy ‘Guests Only’

Traditiegetrouw vindt de MercedesTrophy ‘Guests Only’ plaats op weekdagen en zijn deze wedstrijden alleen toegankelijk voor de genodigden van de Erkende Mercedes-Benz-Concessiehouders en cosponsors van de MercedesTrophy. Deze dagen staan volledig in het teken van de genodigden, waarbij kosten noch moeite gespaard worden om hen een onvergetelijke dag te bezorgen. Na een rondje golf op de mooiste golfbanen van België en Nederland, volgt een champagnedegustatie van Laurent-Perrier met hapjes, gevolgd door een prijsuitreiking met tal van schitterende prijzen. De dag wordt afgesloten met een zittend 3-gangenmenu. De beste spelers van de MercedesTrophy ‘Guests Only’ zullen elkaar opnieuw ontmoeten tijdens de BeNeLux finale op de baan van Royal Zoute Golf Club op vrijdag 9 september. De winnaars van deze finale nemen begin oktober deel aan de prestigieuze MercedesTrophy World Final in Stuttgart, de thuisbasis van het merk. Alle winnaars uit de 60 deelnemende landen zullen er gedurende meerdere dagen tegen elkaar spelen voor de uiteindelijke overwinning.

De MercedesTrophy ‘Members Only’

Tijdens het weekend verwelkomen we de leden van de gastclubs op het Mercedes-Benz ‘Members Only’ event met een ontvangst op maat. De programma's van beide dagen kunt u hieronder vinden.


Opkomende wedstrijden

Mercedes, de passie voor golf

The Masters

Het prestigieuze golftoernooi vindt elk jaar in april plaats en is de eerste Major van het seizoen. Al sinds 1934 komt de internationale golfelite in de Augusta National Golf Club in de VS-staat Georgia samen. Daar nemen de deelnemers het tegen elkaar op in een van de zwaarste par-72-wedstrijden ter wereld. De winnaar wacht niet alleen roem, eer en het levenslange lidmaatschap van de gerenommeerde Augusta National Golf Club, maar ook de begeerde ‘green jacket’.

Traditie van erg dichtbij meemaken.

De geschiedenis van The Masters in Augusta is overal tastbaar aanwezig. Een beroemd voorbeeld is de zogenaamde ‘Eisenhower Tree’ op de 17e fairway. De voormalige Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower sloeg zijn ballen zo vaak tegen deze boom dat hij gefrustreerd een officiële aanvraag indiende om de boom om te hakken. De aanvraag werd afgewezen, maar de boom werd wel naar Eisenhower genoemd.

Twee merken die rijk aan traditie zijn, gaan samen op stap.

Door zijn bijzondere geschiedenis verenigt The Masters op een unieke manier sportieve perfectie en traditie. Waarden die Mercedes-Benz eveneens hoog in het vaandel heeft staan. Daarom ondersteunt Mercedes-Benz sinds 2008 met volle overtuiging het Masterstoernooi. Vanaf 2014 versterkt Mercedes-Benz zijn partnership en wordt het merk met de ster Global Sponsor. Mercedes-Benz en The Masters zijn met elkaar verbonden door gedeelde waarden als passie en perfectie. Mercedes-Benz is dan ook vereerd om zich als Global Sponsor te verbinden aan dit zeer exclusieve toernooi.

Bekijk website

The Open Championship

Sinds 1860 wordt dit toernooi in Groot-Brittannië georganiseerd. Het is de enige Major buiten de VS en staat ook bekend als de ‘British Open’. ‘Open’ betekent dat traditioneel zowel amateurs als profspelers aan het toernooi mogen deelnemen. Dit jaar vindt de 150e editie van The Open plaats in St Andrews, Schotland van 13 tot en met 18 juli. Dankzij het bijzondere partnership tussen The Open en Mercedes-Benz kan een golfdroom realiteit worden voor deelnemers aan de MercedesTrophy, de hoogwaardige toernooireeks voor amateurs: in het kader van de MercedesTrophy wordt immers de wedstrijd ‘Drive to the Major’ georganiseerd. De winnaars daarvan maken kans om exclusief aan het ‘Monday After Event’ deel te nemen, op dezelfde baan waar ’s werelds beste spelers de dag ervoor voor de Claret Jug hebben gestreden. Als ‘Official Patron’ van The Open stelt Mercedes-Benz de ‘Official Car of The Open Championship’ ter beschikking om spelers en VIP-genodigden veilig en comfortabel naar de golfbaan te brengen.

Bekijk website
image

MercedesTrophy in de wereld

Wat heeft Mercedes-Benz toch met golf? Passie! Want al meer dan 30 jaar ondersteunt Mercedes-Benz golf over de hele wereld, van partnerschappen met de meest prestigieuze majors, toernooien en spelers in het professionele spel tot boeiende amateurs in de grootste wereldwijde invitational-serie, de MercedesTrophy. Mercedes-Benz is een wereldwijde sponsor van de Masters, de meest prestigieuze major en Official Patron of The Open, de meest traditionele maar toch innovatieve major. Bovendien ondersteunt Mercedes-Benz tal van professionele toernooien op de verschillende tours over de hele wereld. Professionele golfers Bernhard Langer, Jon Rahm, Rickie Fowler, Haotong Li, Inbee Park en So Yeon Ryu behoren tot onze golfmerkambassadeurs. In amateur-golf komen jaarlijks meer dan 60.000 spelers uit meer dan 60 landen naar de MercedesTrophy.

Bekijk website
image

Mercedes-Benz ambassadors

Mercedes-Benz is voor de 14e keer partner van 's werelds meest prestigieuze golftoernooi en ook nu vaardigen we met veel trots onze talentvolle ambassadors af. Bernhard Langer behoeft al lang geen introductie meer, voor hem wordt het trouwens zijn 38ste (!) deelname en is daarmee de oudste speler die ooit de cut haalde op de Masters. Met Jon Rahm-Rodriguez en Ian Poulter hopen nog twee merkambassadeurs van Mercedes-Benz de Green Jacket te winnen. Jon Rahm, derde op de wereldranglijst, haalde vorig jaar bij zijn vijfde deelname de top tien van de Masters. De Spanjaard heeft de ambitie om dit jaar zijn eerste major te winnen. Ian Poulter haalde vorig jaar ook de cut en wil zijn prestatie in Augusta verbeteren en verder uitbouwen.

Bekijk website
image

Wedstrijdreglement

Bijzonder wedstrijdreglement voor de MercedesTrophy editie 2022

Het wedstrijdreglement hierna vervolledigt alle universele golfregels, de lokale regels die gelden voor de federale wedstrijden alsook de goedgekeurde golfregels uitgevaardigd door The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews. De voorwaarden van het bijzondere reglement hebben steeds voorrang op de algemene reglementen.

 • 1. Deelnemingsvoorwaarden
  • 1.1 Kwalificaties en BeNeLux Finale
   • MercedesTrophy ‘Guest Only’

    De MercedesTrophy 2022 wordt georganiseerd door WAVE Agency NV in opdracht van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV/SA en Mercedes-Benz Nederland B.V.

    De inschrijvingen voor de MercedesTrophy ‘Guests Only&lrquo; gebeuren uitsluitend op uitnodiging van het Officieel Net van Erkende Mercedes-Benz Verkooppunten - personenwagens - in België, Nederland en Luxemburg of op uitnodiging van één van de partners van het toernooi. Werknemers/vennoten van Mercedes-Benz Group AG mogen niet actief deelnemen aan de MercedesTrophy (deelname buiten competitie is wel mogelijk, indien noodzakelijk voor het onderhouden van klantenrelaties). Familieleden, echtgenoten en partners mogen deelnemen op voorwaarde dat zij voldoen aan de voorwaarden van dit reglement.

    Om het unieke karakter van de MercedesTrophy te waarborgen geldt als algemene regel dat eenzelfde speler maar één keer mag uitgenodigd worden op de ‘Guests Only’ dagen door eenzelfde dealer van Mercedes-Benz.

    Ook van de partners van de MercedesTrophy wordt verwacht dat ze het unieke karakter van de MercedesTrophy in acht nemen en, voor zover mogelijk, unieke spelers uitnodigen.

    Uitzonderingen op deze algemene regel zijn:

    • Eenzelfde speler wordt uitgenodigd door verschillende dealers: dit wordt toegestaan mits het totaal aantal deelnames beperkt blijft tot twee.
    • Eenzelfde speler wordt nu eens uitgenodigd door een dealer en dan weer door een partner: dit wordt toegestaan mits het totaal aantal deelnames beperkt blijft tot twee.

    Wanneer eenzelfde speler twee keer wordt uitgenodigd door eenzelfde dealer of het aantal deelnames van eenzelfde speler, zoals omschreven in de uitzonderingen, overschreden wordt, behoudt het wedstrijdcomité het recht deze inschrijving ongedaan te maken. De uitnodiging is strikt persoonlijk en is niet overdraagbaar.

    De MercedesTrophy ‘Guests Only’ is toegankelijk voor alle amateurgolfers die in het bezit zijn van een geldige federale kaart. Hiermee dienen ze zich ten alle tijden te kunnen identificeren.

    De minimumleeftijd aanbevolen voor deelname aan de MercedesTrophy ‘Guests Only’ is 18 jaar. Dit betekent dat indien de speler op datum van de BeNeLux finale jonger is dan 17 jaar, deze niet zal kunnen deelnemen aan de MercedesTrophy World Final het daaropvolgende jaar, onder de voorwaarden voorzien in de bepalingen hieronder.

    Een handicap van maximum 36 is vereist voor deelname aan de MercedesTrophy ‘Guests Only’. Elke deelnemer moet in het bezit zijn van een Golfvaardigheidsbewijs dat officieel is erkend door de Europese Golf Associatie. The Duke Club (golfbaan) is de enige uitzondering waarbij de handicap maximaal 28 moet zijn.

    De handicap van iedere deelnemer wordt bepaald op basis van de actuele handicap, welke is opgenomen in het federale handicap systeem, en dient aantoonbaar te zijn op de wedstrijddag. De handicaps worden elke vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd vastgelegd. Indien de actuele handicap aanzienlijk verschillend is dan de doorgegeven handicap, heeft het wedstrijdcomité het recht aanpassingen te maken voor aanvang van de wedstrijd.

    De organisatie verwerpt elke verantwoordelijkheid bij ziekte of ongeval van een speler tijdens of ter gelegenheid van de MercedesTrophy. De speler is zelf verantwoordelijk om zich ervan te verzekeren dat er voor zijn gezondheid geen enkele contra-indicatie bestaat bij het uitoefenen van de golfsport in wedstrijdverband.

    Alle deelnemers gaan ermee akkoord dat fotomateriaal en/of persoonlijke gegevens door de organisatie alsook door de sponsors van het toernooi kunnen gebruikt worden conform de GDPR/AVG wetgeving voor de communicatie met betrekking tot het evenement.

  • 1.2 MercedesTrophy World Final
   • De minimumleeftijd voor deelname aan de MercedesTrophy World Final is 18 jaar. Dit betekent dat in geval de speler gekwalificeerd voor de MercedesTrophy World Final op datum van de BeNeLux finale jonger is dan 17 jaar, deze niet zal kunnen deelnemen aan de MercedesTrophy World Final het daaropvolgende jaar. In dat geval zal geen enkele compensatie worden aangeboden door de organisatie.

    Een handicap van maximum 36 is vereist voor deelname aan de MercedesTrophy World Final. Voor deelname aan de ‘Drive to the Major’ is een maximum handicap van 36 voor de vrouwen en 28 voor de heren vereist. Elke deelnemer moet in het bezit zijn van een Golfvaardigheidsbewijs dat officieel is erkend door de Europese Golf Associatie.

    De uitnodiging voor de MercedesTrophy World Final is strikt persoonlijk en geldig voor 1 persoon. De uitnodiging is in geen geval overdraagbaar. In geval de speler gekwalificeerd voor de MercedesTrophy World Final zich in de onmogelijkheid bevindt hieraan deel te nemen, zal geen enkele compensatie worden aangeboden door de organisatie.

    Deelname aan de MercedesTrophy World Final is uitsluitend voorbehouden voor de eigenaars van een Mercedes-Benz auto, die ook klant zijn van het Officieel Net van Erkende Mercedes-Benz Verkooppunten – personenauto’s. In geval de speler, gekwalificeerd voor de MercedesTrophy World Final, geen eigenaar is van een Mercedes-Benz voertuig en geen klant is van het Officieel Net van Erkende Mercedes-Benz Verkooppunten - personenauto’s in België, Nederland of Luxemburg op datum van de BeNeLux finale zal hij hieraan niet kunnen deelnemen. Om het ‘once-in-a-lifetime experience’ karakter te vrijwaren, kan eenzelfde speler slechts één maal deelnemen aan de MercedesTrophy World Final. Desgevallend zal geen enkele compensatie worden aangeboden door de organisatie. In alle gevallen waarin, op basis van dit reglement, een laureaat niet kan deelnemen aan de MercedesTrophy World Final zal deze prijs worden uitgereikt aan de geklasseerde die volgt en die voldoet aan de voorwaarden van dit reglement. Indien een prijs niet geïnd kan worden wegens overmacht (bv. afgelasting door Covid), is de organisatie in geen enkele vorm verplicht om een compensatie uit te keren in welke vorm dan ook.

  • 1.3 Drive to the Major aangeboden door Mercedes-Benz
   • De ‘Drive to the Major’ is een nevencompetitie die gespeeld wordt over alle Guest days (voor speluitleg zie 6.1.1). In totaliteit kunnen 16 deelnemers zich kwalificeren voor de ‘Drive to the Major’ Finale op 9 September 2022 op Royal Zoute Golf Club. De winnaar van deze BeNeLux Finale wordt door MBHQ (Mercedes-Benz Headquarters) uitgenodigd om The Open 2023 bij te wonen en deel te nemen aan het “Monday After Event”.

    De winnaar van de ‘Drive to the Major’ dient minimaal 18 jaar oud te zijn op de dag van de BeNeLux Finale om aanspraak te maken op het ticket voor The Open 2023. Daarnaast dient deze persoon op datum van de BeNeLux finale eigenaar te zijn van een Mercedes-Benz-auto en klant te zijn van het Officieel Net van Erkende Mercedes-Benz Verkooppunten - personenauto’s. Indien dit niet het geval is kan de prijs niet uitgekeerd worden aan de laureaat. In dat geval zal geen enkele compensatie aangeboden worden door de organisatie. Wanneer de laureaat niet voldoet aan deze eisen zal deze prijs uitgekeerd worden aan de eerstvolgende geklasseerde volgens de voorwaarden van dit reglement.

    Het ticket voor The Open 2023 en het ticket voor het Monday After Event is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar of te verkopen aan derden. Indien de gekwalificeerde speler zich in de onmogelijkheid bevindt hieraan deel te nemen zal geen enkele compensatie worden aangeboden door de organisatie.

    In geval de winnaar reeds eerder de ‘Drive to the Major’ won, kan hij omwille van het ‘once-in-a-lifetime’ karakter van deze prijs geen tweede keer aanspraak maken op deze prijs. Desgevallend zal geen enkele compensatie worden aangeboden door de organisatie. De prijs wordt in dit geval uitgekeerd aan de eerstvolgende geklasseerde volgens de voorwaarden van dit reglement.

  • 1.4 Overzicht speeldagen MercedesTrophy
 • 2. Spelformule
  • 2.1 Kwalificaties
   • MercedesTrophy ‘Guests Only’

    Single Stableford: Met deze spelformule speelt de speler individueel hole per hole tegen de par, rekening houdend met zijn playing handicap. De speler ontvangt een aantal strokes naar verhouding met zijn WHS handicap en deze worden verdeeld over de holes in functie van hun index.

    Deze wedstrijd is Qualifying. Dit betekent dat de score, ongeacht het resultaat, mee zal tellen voor het WHS. Dit kan mogelijks gevolgen hebben op uw actuele handicap.

    MercedesTrophy ‘Members Only’

    De spelformule wordt door de golfclub vastgesteld voor de ‘Members only’ dagen.

  • 2.2 BeNeLux Finale
   • Single Stableford

    Deze wedstrijd is Qualifying. Dit betekent dat de score, ongeacht het resultaat, mee zal tellen voor het WHS. Dit kan mogelijks gevolgen hebben op uw actuele handicap.

  • 2.3 MercedesTrophy World Final
   • Nations Cup

    1e ronde: Team Scoring Eclectic (best of 3 per hole) Stableford.

    2e ronde: Single Net Stableford (best two results/team)

    3e ronde: Single Net Stableford (best two results/team)

    Single Scoring

    2e ronde: Single Brut/Net Stableford.

    3e ronde: Single Brut/Net Stableford.

 • 3. Categorieën
  • 3.1 Kwalificaties
   • MercedesTrophy ‘Guests Only’

    Deelnemers worden gecategoriseerd in een evenredig aantal volgens onderstaande categorieën.

    Categorie 1: dynamisch, gebaseerd op 1/2 van de deelnemers

    Categorie 2: dynamisch, gebaseerd op 1/2 van de deelnemers

    Vb. Bij deelname van 80 spelers, zullen de 40 spelers met de laagste handicap in categorie 1 terechtkomen, de volgende, de overige 40 spelers zullen terechtkomen in categorie 2.

    MercedesTrophy ‘Members Only’

    Categorieën worden bepaald in samenwerking met de golfclub.

  • 3.2 BeNeLux Finale
   • Categorie ‘Finalisten’: 3 dynamische netto categorieën, elke categorie bestaat uit een evenredig aantal spelers.

    Categorie ‘Drive to the Major’: 1 Netto categorie

    Categorie ‘Partners & VIP’: 1 Netto categorie

    Categorie ‘Single Brut’ winnaars Guest days: 1 Bruto categorie

    Enkel de winnaars van de 3 dynamische categorieën, binnen de categorie ‘Finalisten’, maken aanspraak op een plek in het team dat afgevaardigd wordt naar de MercedesTrophy World Final om de BeNeLux te vertegenwoordigen.

  • 3.3 MercedesTrophy World Final
   • 1 categorie Nations Cup

    1 categorie Team Eclectic

    3 categorieën single

    Algemene opmerking: Het Wedstrijdcomité en de organiserende clubs behouden zich het recht voor om deze categorieën te wijzigen zonder voorafgaand bericht.

 • 4. Voorwaarden voor kwalificatie
  • 4.1 Kwalificaties
   • MercedesTrophy ‘Guests Only’

    Enkel de winnaars van categorie 1 en 2 plaatsen zich voor de BeNeLux Finale, waarlangs ze zich kunnen plaatsen voor deelname aan de

    MercedesTrophy World Final 2023.

    De winnaar van de ‘Drive to the Major’ nevencompetitie categorie plaatst zich voor de BeNeLux Finale, waarlangs hij/zij een uitnodiging kan bemachtigen voor ‘The Open 2023 MBHQ Invitational’.

    De winnaar van de ‘Brut’ nevencompetitie plaatst zich voor de BeNeLux Finale, waarlangs hij/zij zich kan kronen tot ‘Best Brut BeNeLux 2022’.

    Algemene opmerking: Het is niet mogelijk om in meerdere categorieën deel te nemen tijdens de BeNeLux Finale.

  • 4.2 BeNeLux Finale
   • Categorie ‘Finalisten’: de winnaar van elke categorie (1, 2 en 3) plaatst zich voor de MercedesTrophy World Final 2023.

    Categorie ‘Drive to the Major&lrquo;: de winnaar van deze categorie bemachtigt een uitnodiging voor ‘The Open 2023 MBHQ Invitational&lrquo;.

    De winnaar van de ‘Brut’ op de BeNeLux Finale kroont zich tot ‘Best Brut BeNeLux 2022’.

 • 5. Prijsuitreiking
  • 5.1 MercedesTrophy ‘Guests Only’
   • 5.1.1 Algemene opmerkingen

    Zoals reeds vermeld in Artikel 1.1 geldt als algemene regel dat eenzelfde speler maar één keer mag uitgenodigd worden op de ‘Guests Only’ dagen door eenzelfde dealer van Mercedes-Benz. Dit om het unieke karakter van de competitie te vrijwaren.

    Ook van de partners van de MercedesTrophy wordt verwacht dat ze het unieke karakter van de MercedesTrophy in acht nemen en, voor zover mogelijk, unieke spelers uitnodigen.

    Uitzonderingen op deze algemene regel zijn:

    • Eenzelfde speler wordt uitgenodigd door verschillende dealers: dit wordt toegestaan mits het totaal aantal deelnames beperkt blijft tot twee.
    • Eenzelfde speler wordt nu eens uitgenodigd door een dealer en dan weer door een partner: dit wordt toegestaan mits het totaal aantal deelnames beperkt blijft tot twee.

    Wanneer eenzelfde speler twee keer wordt uitgenodigd door eenzelfde dealer of het aantal deelnames van eenzelfde speler, zoals omschreven in de uitzonderingen, overschreden wordt, behoudt het wedstrijdcomité het recht deze inschrijving ongedaan te maken.

    De cumulatieve waarde van de toegekende prijzen aan één en dezelfde speler mag in geen geval het bedrag, vastgesteld volgens regel 3-2a van de Amateurstatus (BE) overschrijden. Dit limietbedrag is vastgelegd op 700 euro in België en op 850 euro in Nederland.

    Een uitzondering op regel 3-2a is voorzien in de Amateurstatus (BE). Regel 3-2b van de Amateurstatus (BE) staat toe dat een amateurspeler een prijs mag winnen waarvan de waarde hoger is dan 700 euro indien deze speler een Hole in One realiseert tijdens de competitie.

    5.1.2 Specifieke opmerkingen m.b.t. de sportieve prijzen:

    Bij een gelijk resultaat wordt er rekening gehouden met de ‘exact handicap’ van de speler. De lagere handicap haalt het van de hogere handicap.

    Eenzelfde speler kan in éénzelfde jaargang weliswaar maar één keer in aanmerking komen voor het winnen van éénzelfde nevencompetitie prijs (Leary, Nearest to the pin/Hole-in-One, Brut, ‘Drive to the Major’, Best Woman). Indien deze speler een tweede maal in aanmerking komt voor dezelfde prijs zal deze prijs worden overgedragen naar de eerstvolgende speler op de ranglijst.

    Een uitzondering op deze regel is de BeNeLux Finale op 9 september 2022. Hier kan elke speler die reeds een nevencompetitie gewonnen heeft opnieuw dezelfde nevencompetitie winnen.

    Inzake de Stableford competitie: een speler kan maar één keer de eerste prijs winnen, ongeacht de categorie (1 of 2).

    Zodra een speler de eerste prijs gewonnen heeft in de Stableford competitie, komt deze speler niet meer in aanmerking voor het winnen van een tweede of derde prijs (ongeacht de categorie) op een andere wedstrijddag.

    Een speler kan ook maar één keer de tweede of derde prijs winnen in de Stableford competitie (ongeacht de categorie). Hierna komt deze speler enkel nog in aanmerking voor de eerste prijs (ongeacht de categorie).

    Hierop volgend kan dezelfde speler geen prijs meer ontvangen en wordt zijn of haar score niet meer meegeteld. Deze regel geldt niet op de BeNeLux Finale op 9 september. Op de BeNeLux Finale kan elke deelnemer opnieuw de Stableford competitie alsook de nevencompetities winnen.

    Een speler mag op éénzelfde wedstrijddag verschillende prijzen winnen.

    Een speler die de Stableford competitie en/of een nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gescoord over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

    Indien de winnaar van een nevencompetitie niet aanwezig is op de prijsuitreiking zal deze prijs worden overgedragen naar de eerstvolgende speler op de ranglijst, indien deze gekend is bij het wedstrijdcomité. Indien niet gekend, wordt deze prijs niet uitgereikt.

    Indien de winnaar van de Stableford competitie niet aanwezig is op de prijsuitreiking zal deze prijs worden overgedragen naar de eerstvolgende speler op de ranglijst.

    Prijzen mogen onder geen enkel beding verhandeld worden aan derden.

    5.1.3 Specifieke opmerkingen m.b.t. de prijzen per loting toegekend

    Eenzelfde speler kan, in eenzelfde jaargang, weliswaar maar één keer in aanmerking komen voor het winnen van een loting (inclusief de BeNeLux Finale). Indien deze speler een tweede maal in aanmerking komt voor een prijs toegekend per loting zal deze prijs opnieuw worden verloot.

    Indien de winnaar van een loting niet aanwezig is, zal deze loting een tweede en, indien nodig, een derde maal plaatsvinden. Indien bij de derde loting nog steeds geen winnaar is bepaald, zal de prijs van deze loting niet worden toegekend.

    Prijzen mogen onder geen enkel beding verhandeld worden aan derden.

  • 5.2 MercedesTrophy ‘Members Only’
   • De cumulatieve waarde van de toegekende prijzen aan één en dezelfde speler mag in geen geval het bedrag, vastgesteld volgens regel 3-2a van de Amateurstatus (BE) overschrijden. Dit limietbedrag is vastgelegd op 700 euro en op 850 euro in Nederland.

    Een uitzondering op regel 3-2a is voorzien in de Amateurstatus (BE). Regel 3-2b van de Amateurstatus (BE) staat toe dat een amateurspeler een prijs mag winnen waarvan de waarde hoger is dan 700 euro indien deze speler een Hole-in-One realiseert tijdens de competitie.

    5.2.1 Specifieke opmerkingen m.b.t. het toekennen van de prijzen

    De regels van de organiserende clubs zijn hier van toepassing.

 • 6. Neem deel en win
  • 6.1 MercedesTrophy ‘Guests Only’
   • 6.1.1 ‘Drive to the Major’ aangeboden door Mercedes-Benz

    De ‘Drive to the Major’ is een ‘Straightest Drive’ of een ‘Nearest to the Line’ wedstrijd die in het kader van de MercedesTrophy ‘Guests Only’ 2022 wordt georganiseerd en toegankelijk is voor alle deelnemers van de wedstrijd, die voldoen aan onderstaande voorwaarden:

    • Journalisten mogen niet deelnemen aan deze competitie
    • De maximum handicap voor deelnemers aan deze competitie is 36 voor vrouwen en 28 voor mannen

    Op een hole die door de organisatie wordt bepaald, zal zichtbaar een rechte lijn uitgezet worden in het midden van de fairway. Elke speler heeft de vrije keuze of deze wil participeren aan deze nevencompetitie en wordt hier niet toe verplicht. Een speler mag proberen zijn afslag zo dicht mogelijk bij deze lijn te spelen. De exacte afstand wordt gemeten van het midden van de bal tot het midden van de lijn. De speler die zijn bal het dichtst bij de lijn speelt, is de winnaar van de ‘Drive to the Major’. Bij een gelijk resultaat zal de speler die het verst heeft geslagen deze nevencompetitie winnen.

    De speler of speelster is vrij in de keuze van de golfclub die hij of zij hiervoor gebruikt. De afslag moet minstens de hoogte van de lijn moeten halen om te participeren in deze nevencompetitie. Indien een speler de lengte van de lijn out-drived, zal de lijn niet visueel doorgetrokken worden met als gevolg dat de speler automatisch niet participeert in deze nevencompetitie.

    De winnaar ontvangt een ticket voor de BeNeLux Finale, die doorgaat op 9 september 2022. Daar speelt hij/zij, samen met de andere winnaars van de ‘Drive to the Major’ in een aparte categorie, 18 holes in Single Stableford zonder mededinging voor de MercedesTrophy World Final.

    De winnaar van deze finale zal door Mercedes-Benz, officiële sponsor van The Open, worden uitgenodigd om deel te nemen aan ‘The Monday After Event’, dat gespeeld wordt onmiddellijk na The Open 2023. De prijs is persoonsgebonden en in geen enkel geval overdraagbaar. Indien de persoon niet kan, ongeacht welke omstandigheden dan ook, biedt de wedstrijdleiding geen enkele vorm van compensatie.

    Wanneer het ‘Drive to the Major’ Monday After Event niet gespeeld kan worden, zal geen enkele compensatie worden aangeboden door de organisatie. Entreetickets voor de zondag blijven wel geldig voor toegang tot The Open op maandag.

    Een speler die deze nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet meer in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gespeeld over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

    6.1.2 Hole in One/Nearest to the Pin nevencompetitie

    De Hole in One/Nearest to the Pin vindt plaats in het kader van het seizoen 2022 van de MercedesTrophy ‘Guests Only’ en wordt georganiseerd op een Par 3-hole die door de organisatie wordt bepaald.

    Dit jaar zijn er twee Hole in One/Nearest to the pin competities:

    • 1 door Blanpain Distribution
    • 1 door Laurent-Perrier

    De Hole in One prijzen zullen worden overhandigd op vrijdag 9 september 2022 ter gelegenheid van de BeNeLux Finale, waarop de winnaars van de 2 Hole in One’s uitgenodigd worden.

    Indien er meerdere Hole in One’s worden gerealiseerd tijdens het seizoen 2022, zal één enkele winnaar per loting worden aangeduid na de laatste speeldag.

    Indien er geen Hole in One’s worden gerealiseerd tijdens het seizoen 2022, zal één enkele winnaar per loting worden aangeduid uit alle deelnemers aan de Guests Only days na de laatste speeldag.

    Deze loting zal plaatsvinden voorafgaand aan de BeneLux Finale van 9 september 2022.

    De neary gaat over de bal het dichtste bij de vlag na 1 slag. Een vereiste van deze nevencompetitie is dat de bal moet stilliggen op de green. De exacte afstand wordt gemeten van het midden van de bal tot het midden van de hole. Wanneer de bal geholed wordt in 1 slag (Hole in One) telt deze score enkel voor de Hole in One en niet voor de neary. Wanneer een speler de afstand zet/verbetert, mag hij/zij zijn/haar naam noteren op het aangegeven nevencompetitie bord.

    Een speler die deze nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet meer in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gespeeld over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

    6.1.3 Beat the Pro nevencompetitie

    De Beat the Pro vindt plaats in het kader van het seizoen 2022 van de MercedesTrophy ‘Guests Only’ en wordt georganiseerd op een Par 3-hole die door de organisatie wordt bepaald.

    De Beat the Pro is een nevencompetitie die gespeeld zal worden tussen spelers (individueel) en een PGA Pro. Iedere speler slaat af en wanneer een speler zijn bal dichter bij de vlag speelt dan de PGA Pro, wint deze speler de nevencompetitie. Een vereiste hiervan is dat de bal op de green moet eindigen om kans te maken. Indien de bal stil komt te liggen buiten de green (fringe, greenside bunker, fairway etc.) telt deze slag niet voor de nevencompetitie.

    Alle winnaars van deze nevencompetitie zullen beloond worden met een prijs, uitgereikt tijdens de prijsuitreiking. Daarnaast komen de winnaars van deze nevencompetitie in aanmerking voor 1 prijs, welke uitgereikt wordt onder alle aanwezige winnaars door middel van een tombola.

    Een speler die deze nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet meer in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gespeeld over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

    6.1.4 Leary to the pin nevencompetitie

    De leary vindt plaats in het kader van het seizoen 2022 van de MercedesTrophy ‘Guests Only’ en wordt georganiseerd op een Par 4-hole die door de organisatie wordt bepaald.

    Dit jaar is er 1 leary competitie door Blanpain Distribution.

    De leary gaat over de bal het dichtste bij de vlag na 2 slagen. Een vereiste van deze nevencompetitie is dat de bal moet stilliggen op de green. De exacte afstand wordt gemeten van het midden van de bal tot het midden van de hole. Wanneer de bal geholed is na 2 slagen telt deze niet voor de leary. Wanneer een speler de afstand zet/verbetert, mag hij/zij zijn/haar naam noteren op het aangegeven nevencompetitie bord.

    Een speler die deze nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet meer in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gespeeld over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

    6.1.5 Brut nevencompetitie

    De Brut prijs zal gespeeld worden volgens de ABS (aangepaste bruto score). Deze telling gaat volgens dezelfde telling als individueel Stableford, maar dan zonder handicapverrekening met maximum bruto dubbel bogey. De speler met de hoogste ABS wint de Brut prijs (1 prijs per wedstrijddag).

    Deze prijs is niet cumuleerbaar met:

    • een eerste plaats in de 2 netto categorieën (Netto categorie krijgt voorrang)
    • tweede of derde plaats in de 2 netto categorieën (Brut prijs krijgt voorrang)
    • de Best Woman nevencompetitie (Brut prijs krijgt voorrang)
    • de Drive to the Major nevencompetitie (Drive to the Major krijgt voorrang)

    Een speler die deze nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet meer in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gespeeld over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

    6.1.6 Best Woman nevencompetitie

    Deze prijs wordt uitgereikt aan de vrouw met de beste Stableford competitie netto score. Deze prijs is niet cumuleerbaar met een eerste prijs in de 2 netto categorieën, maar wel met een tweede of derde plaats.

    Een speler die deze nevencompetitie heeft gewonnen, kan echter niet meer in aanmerking komen voor een prijs die per loting wordt toegekend met uitzondering van de Hole in One loting, indien niemand een Hole in One heeft gespeeld over alle ‘Guests Only’ dagen heen.

  • 6.2 MercedesTrophy ‘Members Only’
   • De regels van de organiserende clubs zijn hier van toepassing.

 • 7. Kledingvoorschriften
  • 7.1 MercedesTrophy Guests Only’
   • On course worden alle deelnemers geacht de kledingvoorschriften van de te bezoeken clubs na te leven. Voor de prijzentafel en het diner worden de aanwezigen verwacht zich te kleden in de stijl van ‘smart casual’. Een jasje is voor de heren verplicht en jeans zijn uit den boze.

    Uitzonderingen kunnen gecommuniceerd worden zowel van tevoren, alsmede op de dag zelf door het wedstrijdcomité. (I.v.m. eventuele medische conflicten of weersomstandigheden)

  • 7.2 MercedesTrophy ‘Members Only’
   • De regels van de organiserende clubs zijn hier van toepassing.

 • 8. Etiquette en respect voor de regels
   • De wedstrijd wordt gespeeld in volledige overeenstemming met de golfregels, zoals uitgevaardigd door de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews, alsook met respect voor de etiquetteregels.

 • 9. Buggy
   • Buggy’s kunnen enkel gereserveerd worden in combinatie met een medisch attest of op vertoning van een handicartpas. Aanvragen voor een buggy kunnen via mailing naar info@mercedestrophy.be. Kosten van de buggy zijn voor eigen rekening van de gebruiker en dienen voor aanvang van de wedstrijd afgerekend te worden met de club.

 • 10. Caddy
   • Er worden geen caddy’s toegelaten op de MercedesTrophy ‘Guests Only’ days en de BeNeLux Finale.

 • 11. Wedstrijdcomité
   • Het wedstrijdcomité is samengesteld uit een vertegenwoordiger van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV/SA en Mercedes-Benz Nederland B.V., een vertegenwoordiger van WAVE Agency NV en een verantwoordelijke van de bezochte club.

    Het wedstrijdcomité heeft als doel:

    • Het goede verloop van de wedstrijd te verzorgen, te coördineren en te controleren.
    • De navolging van het reglement te verzekeren.
    • Duidelijkheid/aanvulling te geven wanneer er onduidelijkheden zijn waarover het wedstrijdreglement geen uitsluitsel geeft.
    • Iedere sportieve klacht te behandelen.
    • De federaties op de hoogte te stellen van elke overtreding die tijdens de wedstrijd gemaakt wordt.
    • De navolging van het reglement te verzekeren.

    Het wedstrijdcomité heeft als recht:

    • Spelers te weigeren bij inschrijving na eerdere deelname indien er sprake is van een inbreuk op het reglement (vb. competitievervalsing, ongepast gedrag, ...).
    • De voorziene sancties van het huidige reglement toe te passen t.o.v. de personen die het genoemde reglement hebben overtreden. Het goede verloop van de wedstrijd te verzorgen, te coördineren en te controleren.
    • Scorekaarten ongeldig te verklaren, spelers te diskwalificeren of eventuele prijzen niet te honoreren indien er sprake is van gegronde redenen. (Marshalls en gastheren/vrouwen van de baan kunnen hierin inspraak hebben)

    Alle beslissingen genomen door het wedstrijdcomité tijdens een wedstrijd zijn onherroepelijk.

Onze partners

Geen MercedesTrophy zonder onze trouwe én nieuwe sponsors. Elk op hun manier bouwen ze mee aan de fijne sfeer en het premium karakter van dit hoog aangeschreven golfevent. We wensen hen hierbij dan ook te bedanken voor hun uiterst gewaardeerd partnership.